کارآفرینی به چه معنا است و کارآفرین به چه کسی گفته می شود؟

Table of Contents

واژه ی کارآفرین در ذهن ما کسی را تداعی می کند که با قبول ریسک اقدام به راه اندازی کسب و کار خود نموده است. کسی که هم برای خود و هم برای چند فرد دیگر ایجاد شغل نموده است. به نظر شما اگر این فرد از مهارت و دانش لازم برای انجام سرمایه گذاری برخوردار نباشد ( به مقاله ای با عنوان مفاهیم پایه در سرمایه گذاری مراجعه شود. )  قادر است تا یک کارآفرین موفق باشد ؟ معنای دقیق کارآفرینی و کار آفرین چیست؟ چه پیش نیازهایی برای تبدیل شدن به یک کارآفرین موفق وجود دارد؟ چنانچه شما نیز در ذهن خود به کارآفرین شدن اندیشیده اید بهتر است تا با اصول و تعاریف درست آن آشنا شوید.

آشنایی با مفهوم کارآفرینی :

در آشنایی با این مفهوم افراد به دو گروه تقسیم می شوند. گروهی که به طور دقیق و علمی با مفاهیم مربوط به این بخش آشنا نیستند و فقط به وسیله ی شبکه های اجتماعی با آن آشنایی پیدا کرده اند. این افراد ترکیبی از مباحث انگیزشی و روانشناسی و کارآفرینی

را به صورت ترکیبی آموخته اند. این افراد اغلب در راه اندازی کسب و کار خود به سرعت به شکل می رسند. اما گروه دوم که از اطلاعات کاملا علمی و دقیقی در این رابطه کسب کرده اند. هدف ما هدایت خواننده به گروه دوم است. توجه به این نکته نیز حائز اهمیت است که همه به یک کارآفرین موفق بدل نمی شوند چراکه این مسیر بسیار پر چالش است. برای طی این مسیر به چیزی فراتر از انگیزه و جملات انگیزشی نیاز است.

کارآفرینی چیست ؟

این مفهوم بیشتر از دو قرن در کتاب های علم اقتصاد و روانشناسی وجود دارد. در واقع به فرایندی که طی آن یک کسب و کار ایجاد شده و رشد کرده و به سودآوری می رسد. این فرایند با ایده پردازی آغاز می شود. ایده پردازی در پروسه ی کارآفرینی نقش بسیار مهمی دارد. برخی ایده ها نو هستن و برخی دیگر پیش تر وجود داشته اند و فقط با کمی تغییر مجددا مورد استفاده قرار می گیرند. بنابراین در تعریف این مفهوم باید گفت استفاده از فرصت ها و قبول ریسک آن ها به منظور سود آوری و تامین نمودن یک نیاز اجتماعی کارآفرینی می گویند.

 

کارآفرینی چه ویژگی هایی دارد؟

کارشناسان و متخصصین زیادی به بررسی مفاهیم این مبحث پرداخته اند. در این جا تلاش کرده ایم تا چکیده ای از آن را برای شما بیان کنیم. از این طریق با اصول و ویژگی های این کار آشنا خواهید شد:

  • هوارد استیونس مدیر انتشارات هاروارد در این باره می گوید : استفاده نمودن از فرصت هایی که از امکانات فعلی جلوتر است کارآفرینی گفته می شود.
  • ریچارد کانتیلون اقتصاددان بزرگ در این باره نظر خود را چنین بیان کرده است که: سازماندهی کردن یک کسب و کار و قبول ریسک های مربوط به آن در جهت دستیابی به سودآوری
  • گوردون بتی که نویسنده ی کتابی با عنوان کارآفرینی است می گویند : تمرکز کردن بر عملگرایی و اقدام به آن مفهوم اصلی در این خصوص هستند.

ارزش آفرینی و ایجاد ایده و داشتن خلاقیت نیز از دیگر مفاهیم مرتبط با این مبحث هستند.

کارآفرین به چه کسی گفته می شود؟

هیچ کارآفرینی با این ویژگی متولد نمی شوند بلکه با تاثیر گرفتن از محیط و تلاش زیاد ساخته می شوند. همچنین قرار نیست همه ی افراد کارآفرین باشند چراکه کارمند بودن هم بسیار ارزشمند است و برای جامعه بسیار ضروری است. متاسفانه شرایط حاکم بر جامعه ما به گونه ای است که عموما به روش های غیر متعارف مردم را به کارآفرینی و ایجاد کسب و کار تشویق می کند. به همین دلیل بسیاری از افراد تحت تاثیر این جملات انگیزشی مشاغل خود را رها کرده و به سراغ ایجاد یک کسب و کار جدید می روند. این تلاش ها در بسیاری از مواقع با شکست روبه رو شده و علاوه بر ضرر های مالی برای فرد سازمان ها و ارگان ها نیز با کمبود نیروی کار مواجه می نماید. کارآفرینی یک مهارت یاد گرفتنی است و کارآفرین با آموزش های پیاپی و دائمی و همچنین از طریق تجربه نمودن به وجود می آید.

ویژگی های کارآفرین موفق :

باید گفت که همه افراد برای تبدیل شدن به یک کارآفرین مناسب نیستند. برای تبدیل شدن به کارآفرین موفق باید ویژگی های شخصیتی فرد نیز با آن تناسب داشته باشد. اما این ویژگی های شخصیتی مهم کدام اند؟ برای پاسخ دادن به این سوال ما را همراهی کنید.

1- قدرت رهبری کردن : ممکن است که یک کارآفرین در ابتدا به تنهایی اقدام به فعالیت نماید. اما پس از مدتی و با رشد کسب و کار خود نیاز به یک تیم خواهد داشت. بنابراین این فرد باید قادر باشد تا مدیریت تیمی را به خوبی انجام دهد.

2- مصمم بودن و صبوری: مسیر کارآفرینی یک مسیر بسیار سخت و پر فراز و نشیب است. برای تبدیل شدن به یک کارآفرین موفق باید بر موانع زیادی غلبه کنید. این کار یک شبه اتفاق نخواهد افتاد. در بسیاری از محتواهای اصطلاحا زرد در این حوزه از آسان بودن کارآفرینی سخن گفته می شود. اما افراد خیلی زود در می یابند که به راحتی نمی توان برای محصولات و خدمات خود مشتری پیدا کرد. باید گفت که این مسیر به خلق ثروت منجر می شود اما مسیر دشواری نیز هست.

3- افکار مثبت : کارآفرین فردی است که مسیر عادی زندگی خود را ترک می کند و برای به دست آوردن موفقیت به سمت تجربه های تازه می رود. در واقع می توان چنین گفت که کارآفرینی یعنی عبور از حاشیه ی امن زندگی و دوری از آنچه که ذهن ما به عنوان تحلیلگر ساخته است. اما در این مسیر دیدگاه های مثبت و انگیزه ی بالا می تواند در حکم سوخت را برای فرد کارآفرین داشته باشد. تصور لحظه ی رسیدن به قله است که می تواند نیروی لازم برای طی مسیر را در اختیار شما قرار دهد.

4- خلاقیت داشتن : برای رسیدن به موفقیت روزهای هفته چندان به هم شبیه نخواهند بود. چراکه هر روز با یک اتفاق و موضوع جدید رو به رو خواهید شد. برخی از این اتفاقات مثبت بوده و برخی دیگر نیز منفی هستند. بنابراین بروز یک واکنش درست و خلاقانه به آن ها می تواند کمک زیادی برای رسیدن به موفقیت فرد بکند.

5- نگاهی درست به مسائل : این ویژگی یکی از انگیزه های قوی در افرادی که به سمت کارآفرینی کشیده می شوند است. برای درک بهتر با مثالی موضوع را روشن می کنیم. در دوران کرونا بسیاری از کسب و کارها که دیدگاه های سنتی خود را حفظ کرده بودند با مشکلات زیادی موجه شدند و حتی ورشکست شدند. این در حالی است که گروهی دیگر با داشتن یک دیدگاه درست به مسئله موفق شدند تا به درآمد های چند برابر نیز دست پیدا کنند. ایجاد بستر آنلاین برای خرید و فروش محصولات و ارائه ی خدمات یکی از این نوآوری ها بود.

انواع مختلفی کارآفرین :

افراد برای راه اندازی و هدایت کسب وکار خود از روش های مختلفی استفاده می کنند. این روش ها اغلب تا آخر با فرد و مجموعه همراه هستند از این رو از اهمیت زیادی نیز برخوردار هستند. برای انتخاب مناسب ترین روش که با ویژگی های شخصیتی ما نیز هماهنگ باشد ابتدا باید با این شیوه ها آشنا شویم.

  • کارآفرین خلاق : داشتن ایده های خلاقانه و نوین از ملزومات این نوع کارآفرنی به شمار می رود.
  • کارآفرین تقلید کننده : در این حالت از ایده هایی که موجود هستند استفاده می کنند. با ایجاد اندکی تغییر کسب و کار خود را راه اندازی می کنند. رقابت با رقبا در این نوع اصل اساسی در کار و موفقیت است.
  • کارآفرین سریالی : این افراد به طور مداوم در حال راه اندازی کسب و کارهای جدید هستند تعدادی را واگذار کرده و بخشی نیز با شکست رو به رو می شوند.
  • کارآفرین مجموعه ای : هدف اصلی در این شیوه تبدیل کردن کسب و کار به یک برند مطرح و بزرگ است. سایر ایده ها زیرمجموعه ی ایده ی اصلی خواهند بود.

انواع مختلف کارآفرینی کدام است ؟

برای گروه بندی کردن آن می توان از فاکتورهای مختلفی استفاده کرد. مانند اندازه ی کسب و کار ایجاد شده و یا بخش فعالیت مورد نظر. گروهی از کارآفرینان در یک بخش فعالیت می کنند و عده ای در بخش های مختلفی دست به فعالیت می زنند. اگر بخواهیم به صورت جامع و کامل آن را دسته بندی کنیم می توانیم به گروه های زیر اشاره نماییم.

1- کارآفرینی در کسب و کارهای کوچک : معمول ترین نوع همین کسب و کار های کوچک هستند. در بسیاری از جهان بخش قابل توجهی از اقتصاد کشور را در دست دارند. اغلب هم افرادی وارد این حیطه می شوند که در شغل های دولتی مشغول به کار نیستند.

2- کارآفرینی صنعتی : برای این نوع نیاز به سرمایه نسبتا زیادی هست. اغلب هم شامل تولید محصولات گوناگون می باشد. البته باید دانست که این نوع از کارآفرینی تنها به راه اندازی کارخانه محدود نمی باشد. در این شیوه برای بقا باید به طور مداوم ایده های جدید داشت. بنابراین برای افراد خلاق بسیار مناسب می باشد.

3- استارتاپ : این شیوه برای راه اندازی کسب و کار جدید و کاربردی خواهد بود. اما بسیار مهم است که مراحل راه اندازی استارتاپ به طور دقیق اجرا شود. در مرحله ی بعد می توان کسب و کار را گسترش داد. در حقیقت استارتاپ ها ایده هایی هستند که می توان در مقیاس کوچک راه اندازی نمود و سپس آن ها را وسعت بخشید.

4- کارآفرینی آنلاین : هم سو شدن با تکنولوژی در بسیاری از موارد سودآور خواهد بود. این روزها کسب وکارهای آنلاین گسترش زیادی یافته اند و بسیاری از کارآفرین ها تنها از همین روش اقدام به ارائه ی خدمات و محصولات خود می نمایند.

بعد از آشنا شدن با انواع مختلف کارآفرینی اینک این پرسش در ذهن ایجاد می شود که آیا افراد شاغل نیز قادر هستند تا کارآفرین شوند ؟ در بخش بعد به این سوال پاسخ خواهیم داد.

افراد شاغل چگونه می توانند کارآفرین باشند ؟

آیا برای کارآفرینی باید از شغل خود خارج شد ؟این سوال در ذهن بسیاری از افراد که علاقه  به کارآفرین شدن دارند اما در حال حاضر شاغل می باشند وجود دارد. از آن جایی که در بیشتر اوقات هیچ کسب و کاری در همان مراحل ابتدایی خود سودآوری به همراه ندارد و حتی هزینه بر نیز هست. پس خارج شدن از شغل فعلی ایده ی مناسبی نیست. در این حالت توصیه می شود که ایده ی خود را برای راه اندازی کسب و کار به عنوان شغل دوم انجام دهید. هنگامی که از نظر درآمد و سود دهی به حدود 1.5 برابر شغل فعلی رسید می توانید شغل خود را رها کرده و در کسب و کار جدید به صورت تمام وقت مشغول شوید.

کارآفرینی دارای چه مراحلی است؟

با مطالعه ی دقیق این مقاله احتمالا با این مراحل آشنا شده اید. اما به منظور انسجام بیشتر در ذهن خواننده به طور یکپارچه آن ها را بیان می نماییم:

  • داشتن ایده ای و فرصتی جدید
  • داشتن برنامه ای دقیق از مسیر و آینده ی کسب و کار
  • تامین کردن منابع مورد نیاز و تیم سازی در صورت لزوم
  • اقدام به عملی کردن ایده و آغاز نمودن کسب و کار
  • به دست آوردن تجربه های لازم
  • انجام تغییرات لازم برای هماهنگی بیشتر با بازار هدف خود

در پروسه ی کارآفرینی این امکان وجود دارد که یک ایده ی مشخص چندین بار با شکست مواجه شود اما با ایجاد تغییرات لازم و هماهنگ شدن آن با بازار در نهایت به سودآوری ختم شود.

سخن پایانی :

برای تبدیل شدن به یک کارآفرین موفق نیاز است تا به صورت کاملا علمی و اصولی با این مبحث آشنا شویم. هرگز به آموزش های زرد و انگیزشی صرف در این خصوص توجه نکنید. همچنین باید گفت که با وجود آن که کارآفرین در اقتصاد یک جامعه نقش و تاثیر بیشتری دارد. اما هیچ کارآفرینی بدون کارمند قادر به دستیابی به موفقیت نخواهد بود. چنانچه مایل هستید تا تبدیل به یک کارآفرین شوید پیش از کسب و کارتان روی خود سرمایه گذاری کنید. از مشاوره و آموزش در این عرصه غافل نشوید.