همیشه شروع کردن فعالیت های اقتصادی به عنوان یک سرمایه گذار می تواند با استرس های زیادی همراه باشد. به ویژه زمانی که از آگاهی ها لازم نیز برخوردار نباشیم. اما اگر درباره ی مفاهیم پایه و سایر پیش نیازهای لازم آگاهی کسب کرده باشیم می توانیم با اطمینان بیشتر در این مسیر گام برداریم. داشتن یک لیست از موارد مهم و کاربردی در سرمایه گذاری خود به خود به حذف بسیاری از معضلات و مشکلات کمک خواهد کرد. به همین دلیل تصمیم داریم در مقاله ی حاضر یک چک لیست مفید از مفاهیم پایه و اولیه در این خصوص ارائه کنیم تا راه گشای شما در تصمیم گیری های آینده باشد. از این طریق با داشتن یک چارچوب دقیق و استراتژیک قادر خواهید بود به یک سرمایه گذار هوشمند بدل شوید.
استراتژی های کلیدی در مفاهیم سرمایه گذاری:
با وجودی که استراتژیهای زیادی در این خصوص وجود دارد اما تعدادی از آن ها کلیدی و مهم تر تلقی می شوند. مانند:
- همیشه با برنامه پیش بروید. قدرت ترکیب را جدی بگیرید و همراه مقداری پس انداز نیز داشته باشید.
- با مفاهیم ریسک و تخصیص سرمایه و تنوع آشنا شوید.
- تلاش کنید تا هزینه ها را به کمترین میزان برسانید.
- با استراتژی های کلاسیک آشنا شوید.
- منظم باشید.
- سعی کنید شبیه یک مالک یا وام دهنده تفکر نمایید.
- هیچ وقت بر روی چیزی که درک کامل و درستی از آن ندارید اقدام به سرمایه گذاری نکنید.
مفاهیم مربوط به سرمایه گذاری برای افراد مبتدی کدام است؟
در این بخش به تشریح مفاهیم و استراتژی های یاد شده در بالا خواهیم پرداخت. اطلاعات ارائه شده در این قسمت می تواند بسیار مفید واقع شود.
1- برنامه ی مالی: در دست داشتن یک برنامه ی مالی موفق یکی از اصلی ترین مفاهیم در این حوزه به شمار می رود. یک برنامه ی مالی موفق باید شامل هدف ها و نقاط عطف در کار باشد. در این اهداف زمان بندی و تاریخ نیز از اهمیت برخوردار است. هدف های مورد نظر از پس انداز برای خرید یک خانه تا تامین بودجه ی تحصیل فرزندان و یا به دست آوردن بودجه ی مورد نیاز به منظور یک سرمایه گذاری سود آور با ایجاد کارآفرینی می توانند متغیر باشند. نکته ی جالب توجه در این میان این است که باید دید درستی نسبت به اهداف داشت. مثلا بسیاری از افاد در پی پس انداز برای دوران مالی هستند حال اینکه دالشتن استقلال مالی در این دوران هدف مطلوب تر و ایده آلی است. البته بهتر است تا برای این برنامه ریزی در صورتی که فرد مبتدی است با یک شخص یا گروه حرفه ای مشورت کرده و یا یک مشاور مالی در کنار خود داشته باشد.
2- صرفه جویی: اصلی ترین عامل و مفهوم برای انجام موفقیت در این عرصه این است که پول داشته باشید. بنابراین پس انداز داشتن کمک بزرگی در این زمینه می کند. طرح های پس انداز راه های جذابی برای داشتن پس انداز به صورت خودکار هستند. برای ایجاد کردن ثروت در اغلب مواقع به داشتن پس انداز های تهاجمی نیاز است. به یاد داشته باید که فعالیت های مالی اگر به شکلی زیرکانه انجام شوند با افزایش مقدار پس انداز نیز رو به رو خواهیم بود. یکی دیگر از راه کارهای دستیابی به پس انداز احتیاط در مقوله ی خرج کردن می باشد. بهتر برنامه ها و هزینه های خود را مورد ارزیابی مجدد قرار دهید و براورد نمایید که آیا هزینه های پرداختی شما به طور منطقی و درستی انجام می شوند یا خیر. در این خصوص از نرم افزار های مختلفی می توان استفاده کرد.
3- از قدرت ترکیب غافل نشوید: یکی از اقداماتی که قدرت ترکیب را به شدت بالا می برد اقدام به سرمایه گذاری ها منظم و شروع کردن هر چه سریع تر آن ها است. دوره های دراز مدتی که نرخ های بهره در این زمان دارند موجب می شود تا قدرت ترکیب کاهش پیدا کند. اما این موضوع باعث می شود تا لزوم پس انداز کردن و تولید ثروت دو برابر قبل باشد.
4- درک ریسک: ریسک در مفاهیم مربوط به سرمایه گذاری معانی مختلفی دارد. همچون ریسک در نوسان سهام که موجب بالا رفتن یا پایین آمدن شدید ارزش آن می شود. ریسک اوراق قرضه که در آن این امکان وجود دارد که ناشر به تعهدات خود مبنی بر باز پس دادن سرمایه و یاپرداخت میزان توافق شده ی بهره عمل نکند. همچنین بین مفاهیمی مانند ریسک و بازده و ریسک و پاداش ارتباط وجود دارد. در تحلیل این موضوع باید گفت که همیشه برای دستیابی به بازده بیشتر باید ریسک بالاتری را نیز قبول نمود. به همین دلیل در برنامه ی مدون خود باید مقادیر تحمل ریسک خود را مشخص کنید. در حقیقت باید مشخص شود که تا حد توانایی برای از دست دادن سرمایه خود در زمینه ی مورد نظر دارید. این مورد یکی از موارد بسیار مهمی است که می تواند تعیین کند چه سرمایه گذاری برای شما مناسب تر است.
5- تخصیص دارای و تنوع: این دو موضوع از مفاهیم مدیریتی در براورد و مدیریت ریسک ها محسوب می شوند. همچنین موجب خواهند شد تا بازده و بهینه سازی بهتری نیز صورت گیرد. مفهوم تنوع یعنی توزیع سبد سرمایه ای شما در انواع مختلفی از سرمایه گذاری ها ی مناسب با این هدف که زیان کمتر و یا سود بیشتری در پی داشته باشد. تخصیص دارایی نیز از لحاظ مفهومب بسیار مشابه تنوع است با این تفاوت که تمرکز اصلی برتوزیع پرتفو قرار می گیرد. گروه های سرمایه در این حالت شامل : سهام و پول نقد و اوراق قرضه خواهد بود. البته تصمیمات در خصوص توزیع و تخصیص سرمایه باید در زمان انجام نیز بارها مورد باز بینی واقع شود.
6- کم کردن هزینه ها: میزان بازده ی سرمایه در کنترل ما نیست اما میزان هزینه های انجام شده را تا حد زیادی می توانیم کنترل کنیم. این هزینه ها شامل مواردی مانند :
- کارمزد های حساب
- هزینه های مربوط به تراکنش ها
- کارمزدهای مدیریت سرمایه گذاری
می باشد. این موارد بر روی عملکرد کلی تلثیرگذار هستند. به یاد داشته باشید همیشه هزینه های بالاتر تضمین کننده ی بازده بیشتر نیستند.
7- استراتژی های کلاسیک: این مبحث برای سرمایه گذارهای مبتدی از اهمیت زیادی برخوردار است. استراتژی هایی مانند سرمایه گذاری فعال در مقابل غیر فعال که باید آگاهی لازم در مورد آن ها را کسب نمود. مدیران باهوش در حیطه ی مالی موفق به شکست بازار خواهند شد در حالی که دیگران در تلاش هستند تا تنها هزینه ها را کاهش دهند. این افراد تنها در پی ردیابی بازار هستند. در بازارهای مربوط به سهام سرمایه گذارهای ارزشی عموما سهام های ارزان تر را توصیه می کنند. با این تحلیل که سهام مورد نظر از پتانسیل لازم برای افزایش در آینده برخوردار است. در حالی که سرمایه گذارهای رشد سهام هایی با در آمدزایی سریع تر را ترجیح می دهند. چراکه این نوع از سهام ها اغلب فرصت بالاتری برای سود دهی دارند. در واقع می توان گفت که سرمایه دارانی که سودم محور عمل می کنند در پی یک جریان ثابت از سود سهام خود هستند که این استراتژی محدود کننده خواهد بود. اما در سرمایه گذاری رشد محور بیشترین تمرکز بر روی سهامی است رشد بالاتری داشته باشد. هر چند که ریسک بیشتری نیز با خود به همراه می آورد.
8- منظم بودن و انضباط: انضباط به ویژه وقتی اهداف مورد نظر بلند مدت هستند از اهمیت دو چندانی برخوردار است. برای این منظور در ابتدا باید یک برنامه ی مالی خوب داشته باشید و سپس به طور مداوم و منظم روی آن باقی بمانید. برای دستیابی به این هدف باید تلاش کنید تا چندان تحت تاثیر نوسانات زودگذر بازار قرار نگیرید و اجازه ندهید تا پوشش های خبری در رسانه های مالی موجب دلهره و ایجاد ترس در شما شود. حفظ آرامش در چنین حالاتی برای یک سرمایه گذار مبتدی عموما آسان نخواهد بود . به این منظور بهتر است تا از مشاوره ها و نظرات کارشناسان با تجربه و موفق استفاده کنید.
9- تفکر یک وام دهنده: برای آن که سرمایه گذاری های انجام شده به موفقیت برسد باید در خصوص مراحل و نحوه ی انجام آن همانند کسی فکر کنید که قرار است در این خصوص به شما وام پرداخت کند. در این حالت از خود بپرسی آیا حاضر خواهید بود تا مالک بخشی از آن باشید اگر پاسخ شما به این سوال مثبت باشد برای انجام آن اقدام نمایید. در غیر این صورت مراحل را مجدد مورد ارزیابی قرار دهید.
10- سرمایه گذار چیزی که درک نمی کنید نشوید: امروزه سرمایه گذاران مبتدی با بازارهای متنوع و محصولات زیادی روبه رو هستند که در بسیاری از مواقع پیچیدگی هایی نیز دارند. چنانچه در بازار یا محصولی به درک درستی نرسیده باشید و به اندازه مورد نیاز اطلاعات و آگاهی کسب نکرده باشید اکیدا توصیه می شود از ورود به آن به عنوان سرمایه گذار خودداری نمایید. در این خصوص یک قانون ساده اما مهم وجود دارد هرگز روی چیزی که آن را نمی فهمید سرمایه گذاری نکنید. به ویژه زمانی که خطرات زیادی نیز در پی دارد.
سخن پایانی:
چنانچه به عنوان یک فرد سرمایه گذار مبتدی اقدام به کار می کنید بهتر است تا در ابتدا به مطالعه و تحقیق پیرامون اصول و مفاهیم سرمایه گذاری بپردازید. در مورد بازار یا کالای مورد نظر آگاهی لازم را کسب کنید و در آخر حتما از مشاوره و راهنمایی های افراد حرفه ای به عنوان مشاورهای مالی خود بهره بگیرید. به این روش علاوه بر کاهش ریسک و بالا بردن میزان سود دهی می توانید با ترس بسیار کمتری اقدام نمایید. پس اصول علمی کار را بیاموزید.
از اینکه تا پایان این مطلب همراه وبسایت مهندس مهدی ورقائی بودید از شما متشکریم.