مهندس مهدی ورقائی
آنچه در این مطلب میخوانید

استراتژی‌های مدیریتی برای رشد پایدار کسب و کار

استراتژی کسب و کار به عنوان مجموعه‌ای از تصمیمات و اقداماتی تعریف می‌شود که شرکت‌ها برای رسیدن به اهداف تجاری خود و ورود به بازار با رقبای خود انجام می‌دهند. این استراتژی‌ها مشخص می‌کنند که چه اقداماتی باید انجام شود و به چه روش‌هایی برای دستیابی به اهداف تعیین شده، توجه شود. هر تصمیمی که در ارتباط با بخش‌های مختلف تجاری اتخاذ می‌شود، از جمله تخصیص منابع، تعامل با مشتریان، و تعیین سیاست‌های مالی، جزئی از مفهوم استراتژیک کسب و کار است. این سیاست‌ها به شرکت‌ها کمک می‌کنند تا به صورت یکپارچه و مطابق با اهداف سازمانی خود، در تمامی بخش‌های خود فعالیت کرده و از مسیر اصلی خود منحرف نشوند.

شاید از خود بپرسید که چرا استراتژی کسب و کار اینقدر اهمیت دارد؟ برای پاسخ به این سؤال، می‌توانیم به ۵ دلیل زیر اشاره کنیم:

۱. برنامه‌ریزی

داشتن یک دستورالعمل راهبردی در کسب و کارها برای اطمینان از پیشرفت و موفقیت در راه به دست آوردن اهداف تجاری خود بسیار حیاتی است. به عبارت دیگر، استراتژی کسب و کار معادل یک نقشه راه است که شما برای کسب و کار خود طراحی می‌کنید تا بتوانید با دیدی گسترده، مسیر موفقیت خود را طی کنید.

۲. شناسایی نقاط قوت و ضعف

وجود استراتژی کسب و کار به شما این امکان را می‌دهد که نقاط قوت و ضعف خود را به صورت کامل شناسایی کرده و آنها را ارزیابی کنید. ایجاد یک استراتژی مؤثر امکان بهبود نقاط قوت و اصلاح نقاط ضعف را فراهم می‌کند.

۳. افزایش بهره‌وری

وجود یک استراتژی کسب و کار به افراد کمک می‌کند تا از منابع موجود خود بهترین استفاده را ببرند و بهره‌وری بیشتری داشته باشند.

۴. کنترل و مدیریت بیشتر

آشنایی با مفاهیم راهبردی کسب و کار به شما امکان می‌دهد که کنترل بیشتری بر روی فعالیت‌های تجاری‌تان داشته باشید. با تعیین استراتژی خود، می‌توانید مراحل رشدتان را کنترل کرده و به ارزیابی دقیق‌تری از فعالیت‌هایتان بپردازید.

۵. مزیت رقابتی

وقتی که برای فعالیت‌ها و تصمیمات خود برنامه‌ای منطبق دارید، بهترین نقاط قوت خود را شناسایی خواهید کرد. این شناسایی نقاط قوت می‌تواند به شما یک مزیت رقابتی بسیار قوی بخشیده و محصول یا خدمات شما را به یک موقعیت منحصر به فرد برساند.

درک اهمیت استراتژی و تأثیر آن بر رشد سازمان‌ها و شرکت‌ها می‌تواند به شما در پیشرفت موفق‌تر کسب و کارتان کمک کند. اکنون ما به بررسی مفاهیم راهبردی کسب و کار می‌پردازیم.

مفاهیم استراتژی کسب و کار

مفاهیم استراتژی کسب و کار دارای ۶ عنصر حیاتی است که در هر نوع فعالیت تجاری باید به آن‌ها توجه کرد:

۱. اهداف تجارت و چشم‌انداز:

در استراتژی کسب و کار، تعیین اهداف و چشم‌انداز مشخصی برای مسیر پیشروی شما اساسی است. این اهداف نقطه‌ای است که هدف‌گذاری و فعالیت‌های تجاری شما را مشخص می‌کند و به شما کمک می‌کند تا به سمت موفقیت حرکت کنید.

۲. ارزش‌های اصلی:

ارزش‌های اصلی شرکت باید به‌طور رسمی و روشن برای تمام اعضای تیم و واحدهای تجاری شما معرفی شود. این ارزش‌ها مبنایی هستند که تمامی فعالیت‌ها و تصمیم‌گیری‌ها براساس آنها صورت می‌گیرد.

۳. تجزیه و تحلیل سازمانی:

شناخت نقاط ضعف و قوت، فرصت‌ها و تهدیداتی که با آنها روبرو هستید، اساسی است. این تحلیل سازمانی به شما کمک می‌کند تا استراتژی‌های مناسبی را برای پیشرفت تجاری‌تان انتخاب کنید.

۴. تاکتیک:

تاکتیک‌ها عبارتند از اقدامات مستقیمی که برای اجرای استراتژی کسب و کار انجام می‌شوند. باید جزئیات این اقدامات و فعالیت‌های مورد نیاز برای انجام آنها را مشخص کنید.

۵. برنامه تخصیص منابع:

در این قسمت باید منابع مورد نیاز برای دستیابی به اهداف تجاری خود را مشخص کنید و تخصیص دهید. همچنین مسئولیت‌ها و وظایف مربوط به این منابع را نیز باید معین کنید.

۶. ارزیابی:

ارزیابی مداوم و تنظیم‌شده عملکرد و میزان موفقیت فعالیت‌های شما اساسی است. باید به‌صورت مداوم عملکرد و تأثیربخشی فعالیت‌های خود را بررسی کرده و اصلاحات لازم را اعمال کنید.

استراتژی‌های کسب و کار

با نوع‌های شناخته‌شده و رایج استراتژی‌های کسب و کار آشنا شوید
اکنون که با ۶ بخش اساسی استراتژی کسب و کار آشنا شده‌اید، زمان آن فرا رسیده که با چند نمونه از انواع متداول استراتژی‌های تجاری آشنا شوید. در ادامه، ۱۰ مورد از بهترین استراتژی‌های کسب و کار را برایتان فهرست کرده‌ایم.

۱. استراتژی افزایش فروش محصولات
برخی سازمان‌ها ترجیح می‌دهند به جای جلب مشتریان جدید، به مشتریان قدیمی و پایدار خود، محصولات بیشتری ارائه دهند. این رویکرد برای مواردی مانند بانک‌ها یا فروشگاه‌های آنلاین بسیار مفید است.

افزایش فروش محصولات به معنای گسترش سبد خرید مشتریان فعلی است. حتی اگر این گسترش کمی باشد، همچنان سود قابل ملاحظه‌ای برای کسب و کارها به دنبال دارد. در این استراتژی، به جای هزینه‌های زیادی برای جذب مشتریان جدید، با ترغیب مشتریان فعلی به خرید بیشتر، سودآوری بهتری را به دست می‌آورید.

۲. استراتژی ارائه به‌روزترین محصولات
بسیاری از شرکت‌ها همواره سعی دارند تا محصولات پیشرفته‌تر را از نظر فناوری به بازار عرضه کنند. شرکت‌های خودروسازی یا کسب و کارهای فعال در زمینه فناوری از این استراتژی بیشترین سود را کسب می‌کنند. در این رویکرد، باید ابتدا مفهوم نوآوری را تعریف کرده و راه‌هایی را که می‌خواهید با محصولات‌تان بازار را به دست بگیرید، مشخص کنید.

۳. استراتژی تولید محصولات نوآورانه
در این استراتژی، شرکت‌ها به سرمایه‌گذاری در زمینه تحقیق و توسعه می‌پردازند. آن‌ها همواره سعی دارند تا جدیدترین محصولات را از طریق مطالعه و پروژه‌های تحقیقاتی به بازار عرضه کنند.

۴. همکاری با کسب و کارهای نوپا
بسیاری از کسب و کارها به دنبال گسترش به بازارهای جدید هستند. آن‌ها شرکت‌های کوچک و پررونق با پتانسیل رشد بالا

را شناسایی کرده و با آن‌ها همکاری می‌کنند یا سهام آن‌ها را خریداری می‌کنند. این رویکرد برای کسب و کارهایی که از این استراتژی استفاده می‌کنند، بسیار مفید است.

۵. استراتژی بهبود خدمات مشتری
شرکت‌های بسیاری برای جلب مشتریان و افزایش شهرت خود، بر روی کیفیت خدمات و محصولات خود تأکید دارند. افزایش کیفیت محصولات می‌تواند به کسب و کارها شهرت بخشد و به همین دلیل بسیاری از صاحبان کسب و کار از این استراتژی استفاده می‌کنند.

۶. استراتژی تمایز محصولات
رویکرد تمایز محصولات یکی از استراتژی‌های رایج در میان کسب و کارهاست. با تمایز دادن محصولات از نظر فناوری، ویژگی‌ها یا قیمت، شرکت‌ها می‌توانند از رقبا برتری یابند.

۷. استراتژی قیمت‌گذاری
بعضی از کسب و کارها با کاهش قیمت‌ها، قدرت خرید قشر متوسط را افزایش می‌دهند. آن‌ها به دنبال این هستند که همه مشتریان خود، لذت خرید را تجربه کنند. اما باید به خاطر داشت که در این رویکرد، نیاز به فروش حجم بالایی از محصولات است تا سودآوری ایجاد شود؛ با این حال کاهش قیمت‌ها تاثیر کمی بر روی سود کسب و کارها دارد.

۸. استراتژی برتری فنی
کسب و کارهای زیادی به دنبال داشتن مزیت فنی در محصولات خود هستند. آن‌ها سرمایه زیادی را برای تحقیق و توسعه محصولات خود صرف می‌کنند تا منحصر به فرد باقی بمانند. این دسته از کسب و کارها حتی در انتخاب نیروی انسانی نیز متمایز عمل می‌کنند و به دنبال افراد با مهارت‌های خاص هستند.

۹. حفظ مشتریان فعلی
حفظ مشتریان بسیار ساده‌تر از جلب مشتریان جدید است. در این رویکرد، از هر فرصتی برای حفظ و وفادار نگه‌داشتن مشتریان فعلی استفاده می‌شود.

۱۰. تجارت سبز یا پایدار
کسب و کارهای پایدار یا تجارت سبز به دنبال انجام فعالیت‌هایی هستند که کمترین تأثیر را بر محیط زیست و زندگی انسان‌ها داشته باشند. در این رویکرد، تلاش می‌شود که تمام فعالیت‌های شرکت به گونه‌ای باشد که اثرات مثبتی روی فرهنگ، اقتصاد و جنبه‌های زیستی انسان‌ها داشته باشد.

نتیحه گیری

همانطور که در این مقاله آمده است، استراتژی کسب و کار دارای عناصر مختلفی است که هسته اصلی هر استراتژی را تشکیل می‌دهند. بدون توجه به اینکه از چه نوع استراتژی خاصی در کسب و کارتان استفاده می‌کنید، تمامی عناصری که در این مطلب بیان شده‌اند، باید در راهبردهای شما تعریف شوند. مفاهیم راهبرد کسب و کار تنها زمانی برایتان روشن خواهد شد که آن‌ها را در عمل اجرا کرده و به طور همزمان با رشد کسب و کارتان، روش‌ها و دستورالعمل‌هایتان را اصلاح کنید.

 

 

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

جهت جستجو مطالب عنوان مد نظر خود را در باکس بالا وارد نمایید.